sobota, 19 marca 2016

od kuchni - marchewkowa zupa krem

Dzisiaj w mojej kuchni króluje słodka marchewka.
Prosta i szybka zupa krem, dająca wiele możliwości modyfikacji.
 Dodając więcej czosnku uzyskamy jej pikantną wersję,
z imbirem bardziej azjatycką, klasyczna jest lekko słodka i łagodna.

Wystarczy pokroić składniki (lista poniżej), podsmażyć, a potem zalać wodą i ugotować. Całość miksujemy
i doprawiamy. Zabielamy mlekiem kokosowym, skrapiamy olejem np. z prażonego sezamu
i podajemy z grzanką.
Smacznego:)


Składniki:
około 12 dużych marchewek
ćwiartka selera
1 por
2 ząbki czosnku
1 korzeń pietruszki
olej do podsmażania warzyw (ja dodałam też łyżkę masła z przyprawami) 
puszka mleka kokosowego
sól
pieprz
szczypta mielonego imbiru
pieczywo na grzanki
łyżka oleju lub oliwy do skropienia zupy






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz