od kuchni

2.Marchewkowa zupa krem


Dzisiaj w mojej kuchni króluje słodka marchewka.
Prosta i szybka zupa krem, dająca wiele możliwości modyfikacji.
 Dodając więcej czosnku uzyskamy jej pikantną wersję,
z imbirem bardziej azjatycką, klasyczna jest lekko słodka i łagodna.

Wystarczy pokroić składniki (lista poniżej), podsmażyć, a potem zalać wodą i ugotować. Całość miksujemy
i doprawiamy. Zabielamy mlekiem kokosowym, skrapiamy olejem np. z prażonego sezamu
i podajemy z grzanką.

Smacznego:)


Składniki:
około 12 dużych marchewek
ćwiartka selera
1 por
2 ząbki czosnku
1 korzeń pietruszki
olej do podsmażania warzyw (ja dodałam też łyżkę masła z przyprawami) 
puszka mleka kokosowego
sól
pieprz
szczypta mielonego imbiru
pieczywo na grzanki
łyżka oleju lub oliwy do skropienia zupy







1.Czekolada i banany na chandrę

Czasem humor jakiś nie taki, nic nie cieszy, nic się nie chce. Generalnie tylko zwinąć się w pozycję embrionalną i schować pod kocem.
Co wtedy?
Przecież tak nie można, tak nie chcę...

Wtedy zawsze, ale to zawsze pomaga chwila spędzona w mojej kuchni. Włączam muzykę (najlepiej francuskie klimaty) nastawiam piekarnik i przechodzę do dzieła. 
W kuchni pachnie czekoladą i bananami, a wszędzie unosi się pył mąki i kakao. Buzia sama zaczyna się śmiać, a przecież niczego jeszcze nie spróbowałam:)

Bałagan powstaje wprost niemożliwy, ale co tam w końcu kulinarnie szaleję i tworzę, a temu porządek nie sprzyja.

Dzisiaj zapraszam was do spróbowania ciasta czekoladowo-bananowego. 
Przepis znaleziony w internecie i jak zwykle trochę pozmieniany, tak na moją nutę.




składniki:

175 g mąki pszennej
150 g margaryny
3 jajka
175 g cukru ( w tym można dodać do zwykłego cukier waniliowy)
3 banany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
tabliczka mlecznej czekolady
łyżeczka cynamonu




Wykonanie:
1. Margarynę ucieramy z cukrem stopniowo dodając po jednym jajku. Otrzymujemy półpłynną masę.
2. Do utartej margaryny dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, całość delikatnie mieszamy.
3. Rozgniatamy dwa banany i mieszamy je z masą.
4. Kroimy drobno czekoladę i trzeciego banana. Dodajemy do masy (czekoladę warto najpierw oprószyć mąką, dzięki temu nie opadnie nam podczas pieczenia) i delikatnie mieszamy.
5. Całość przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą keksówki.
6. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Nakłuwamy ciasto patyczkiem do szaszłyków, jeżeli po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że możemy wyjąć już ciasto z piekarnika :)

Po ostygnięciu (chociaż szczerze powiedziawszy nigdy nie czekam tak długo) możemy podawać.
Gwarantuję, że cała chandra zniknie i na długo nie powróci :)














Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz