2.Marchewkowa zupa krem
1.Czekolada i banany na chandrę
Dzisiaj w mojej kuchni króluje słodka marchewka.
Prosta i szybka zupa krem, dająca wiele możliwości modyfikacji.
Dodając więcej czosnku uzyskamy jej pikantną wersję,
z imbirem bardziej azjatycką, klasyczna jest lekko słodka i łagodna.
z imbirem bardziej azjatycką, klasyczna jest lekko słodka i łagodna.
Wystarczy pokroić składniki (lista poniżej), podsmażyć, a potem zalać wodą i ugotować. Całość miksujemy
i doprawiamy. Zabielamy mlekiem kokosowym, skrapiamy olejem np. z prażonego sezamu
i podajemy z grzanką.
i doprawiamy. Zabielamy mlekiem kokosowym, skrapiamy olejem np. z prażonego sezamu
i podajemy z grzanką.
Smacznego:)
Składniki:
około 12 dużych marchewek
ćwiartka selera
1 por
2 ząbki czosnku
1 korzeń pietruszki
olej do podsmażania warzyw (ja dodałam też łyżkę masła z przyprawami)
puszka mleka kokosowego
sól
pieprz
szczypta mielonego imbiru
pieczywo na grzanki
łyżka oleju lub oliwy do skropienia zupy
Czasem humor jakiś nie taki, nic nie cieszy, nic się nie chce. Generalnie tylko zwinąć się w pozycję embrionalną i schować pod kocem.
Co wtedy?
Przecież tak nie można, tak nie chcę...
Wtedy zawsze, ale to zawsze pomaga chwila spędzona w mojej kuchni. Włączam muzykę (najlepiej francuskie klimaty) nastawiam piekarnik i przechodzę do dzieła.
W kuchni pachnie czekoladą i bananami, a wszędzie unosi się pył mąki i kakao. Buzia sama zaczyna się śmiać, a przecież niczego jeszcze nie spróbowałam:)
Bałagan powstaje wprost niemożliwy, ale co tam w końcu kulinarnie szaleję i tworzę, a temu porządek nie sprzyja.
Dzisiaj zapraszam was do spróbowania ciasta czekoladowo-bananowego.
Przepis znaleziony w internecie i jak zwykle trochę pozmieniany, tak na moją nutę.
składniki:
175 g mąki pszennej
150 g margaryny
3 jajka
175 g cukru ( w tym można dodać do zwykłego cukier waniliowy)
3 banany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
tabliczka mlecznej czekolady
łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
1. Margarynę ucieramy z cukrem stopniowo dodając po jednym jajku. Otrzymujemy półpłynną masę.
2. Do utartej margaryny dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, całość delikatnie mieszamy.
3. Rozgniatamy dwa banany i mieszamy je z masą.
4. Kroimy drobno czekoladę i trzeciego banana. Dodajemy do masy (czekoladę warto najpierw oprószyć mąką, dzięki temu nie opadnie nam podczas pieczenia) i delikatnie mieszamy.
5. Całość przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą keksówki.
6. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Nakłuwamy ciasto patyczkiem do szaszłyków, jeżeli po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że możemy wyjąć już ciasto z piekarnika :)
Po ostygnięciu (chociaż szczerze powiedziawszy nigdy nie czekam tak długo) możemy podawać.
Gwarantuję, że cała chandra zniknie i na długo nie powróci :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz